Obiectivele Proiectului

Informare

Creșterea gradului de conștientizare cu privire la oportunitățile și provocările rezultate din transformarea digitală a lumii muncii

Coeziune

Îmbunătățirea capacității partenerilor sociali de a face față viitorului muncii; consolidarea dialogului social național și european

Obiectivul principal al proiectului WorkTransition CEE este de a sensibiliza și îmbunătăți înțelegerea angajatorilor, a angajaților și a reprezentanților acestora cu privire la oportunitățile și provocările transformării digitale pentru lumea muncii. 

Proiectul va explora componenta de competențe ITC și modul de consolidare a dialogului social la nivel național și sectorial, cu o înțelegere mai profundă a dinamicii sectoriale.

 www.worktransition.eu

Nume proiect: Renewed social dialogue for the new world of work. Job transitions & digitalisation in two industrial sectors in CEE countries –Romania, Hungary, Slovakia. WorkTransitionCEE

Durată: Aprilie 2021 - Ianuarie 2023

Coordonator de proiect: Confederația Patronală Concordia

Co-beneficiari: BNS (RO), MGYOSZ (HU), VASAS (HU), NUE (SK), NKOS (SK)

Organizații asociate: Business Europe (BE), Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC)

Organizații terțe: Organizația internațională a angajatorilor (IOE)

Ce se va întâmpla cu milioane de cetățeni europeni afectați atât de automatizare, cât și de criza COVID-19 în următorii ani și ce abilități trebuie să dezvoltăm pentru a ține pasul cu o lume a muncii în continuă schimbare, sunt întrebări la care proiectul WorkTransitionCEE va încerca să găsească răspunsuri - un proiect cofinanțat de Uniunea Europeană care reunește șase parteneri sociali reprezentativi din Europa Centrală și de Est.

Prin implicarea reprezentanților angajatorilor și angajaților din RO, HU și SK, proiectul WorkTransitionCEE își propune să sublinieze cât de critici vor fi anii următori pentru tranziția locului de muncă în contextul digitalizării și auomatizării. Mai exact, proiectul  evidențiază importanța unui dialog social european puternic și necesitatea de a pune în aplicare Acordul-cadru autonom privind digitalizarea pentru a optimiza beneficiile și pentru a face față mai bine provocărilor digitalizării.   

WorkTransitionCEE aduce o perspectivă nouă asupra dialogului social, propunând instrumente și metodologii inovatoare, cum ar fi cartografierea meseriilor, maparea tendințelor și co-crearea de soluții, în vederea creșterii capacității partenerilor sociali de a răspunde provocărilor ridicate de tranziția la locul de muncă. Pentru a pregăti transformările la scară largă, prin intermediul acestui proiect ne propunem, de asemenea, să îndrumăm angajatorii, angajații și pe cei care îi reprezintă, cu privire la modul în care pot aborda aceste subiecte în viitor.

Confederația Patronală Concordia, în calitate de coordonator al proiectului WorkTransitionCEE va dezvolta ghiduri practice și recomandări de politici adresate factorilor de decizie relevanți și partenerilor sociali la nivel național și sectorial.

Pentru mai multe detalii despre proiect: www.worktransition.eu 

Activitate

Viitorul muncii începe cu idei inovatoare

București, 24 Mai 2022 - Știți reclama aceea veche cu Viitorul sună bine? După două zile de lucru în cadrul Workshopului de co-creație pentru Viitorul muncii, am putea spune că e valabilă și astăzi, dacă toți actorii implicați în proces se așează la masa, își pun întrebări și colaborează pentru dezvoltarea de soluții. Peste 4.000.000 de slujbe ar putea fi automatizate în România, până în 2030, folosind tehnologia de astăzi, potrivit unui studiu McKinsey.Ce se întâmplă cu lucrătorii, câți dintre ei beneficiază de suport, cum am putea să le facem viața mai ușoară și să transformăm roboții din dușmani în parteneri

24 mai 2022

Colaborări internaționale